- نمایش تعداد مطالب
- 2301
فصلنامه چریکە
فصلنامهٔ چریکه دست گرم و پر توان خود را در دستان کسانی قرار میدهد که به دنبال پنجره ها و پل هایی به جهت ارتباط برای رستن فکر و فرهنگ و هنر زاگرس هستند. چریکه زبان ناگفته ها و زخم های درون، زبان چشمان و بلوط های سوخته و سروهای ایستاده و بلندقامت، زبان بومیان خون گرم زاگرس است. چریکه همانند ماه نو، قدم در جهانی نو گذاشته تا پویاییها و به پا خواستنه ای جان آدمی را نظاره گر باشد. صفحات تاریخ را کنار میزند تا روشنایی باشد برای ناپیداهای پیدا. سرک میکشد در عمق جان، تا تازگی و نونهالی جان آدم را در صفحات فصلنامه بنمایاند. چریکه صدای دل های بی پروازی است که...
فصلی تازه از حیات امروزی. صدای پای چریکه سلانه سلانه توانمند خواهد شد. بدون شک احتیاج به همراهی و هم صدایی هنرمندان و نویسندگان دارد تا طیف های این ستاره آسمان هنر زاگرس را نورانیتر کند.
سخن مدیر مسئول
انستیتو فرهنگی یارسان در راستای فعالیتهای فرهنگی، هنری و علمی خود بایسته دانست تا شرایطی برای ادبیان و هنرمندان سرزمین پهلویان فراهم سازد تا ایشان بتوانند ژانرهای هنری و ادبی خود را در این ظرف ارائه بدهند. وجود کارهای ادبی از شاعران این منطقه در شماره نخست از فصلنامه شنروی ارائه داده شد؛ اما به دلیل اینکه شنروی یک فصلنامه تخصصی و موضوعی بود در نتیجه ارائه کارهای ادبی در این فصلنامه میسر نشد، پس مترصد آن شدیم تا شرایط فراهم گردد تا فصلنامهای مختص به کارهای ادبی و هنری راهاندازی کنیم. این فصلنامه ژانرهایی را که با ادبیات گفتاری لکی، کلهری، فیلی و ایلامی، هورامی و گورانی ارائه شده باشد را میپذیرد و آن را به چاپ میرساند. ژانرها در هر زمینه و سبکی میتواند باشد. از فولکلور تا داستان کوتاه و شعر و مصاحبه و نقد و پژوهش...
Chrika (Scream) is a cultural, literary, artistic, and social publication for the land of the Pahlavian. Land of Lak, Kalhor, Faili and Elami, Goran and Hawrami.
chrika
آخرین چریکه ها
ڤەرزنامە چریکە
ڤەرزنامە چریکە دەس گەرم و پڕ هێز مەنێە دەس کەسەلێ ک هانە منەێ دەرڤەچەل و پێڵەلێ پەیوەندی ٸەڕا گەشە کردن فکر و فەرهەنگ و هۆنەر زاگرۆس. چریکە، زووان نەوتریال و زامەل دەرۊن، زووان چەمەل و بەلۊەل سزیا و سەوڵەلێ هووسیا و سەربەرز، زووان نیشتەجال خۊن گەرم زاگرۆسە. چریکە چۊ مانگ نو پا ناسە نام جەهانێ نوو، جمشتەل و هێزگرتنەل گیان ئایم سەێرە مەکێ. لاپەڕەل دیرووک مێە لا تا ڕووشنایێ ٸەڕای توو تووەل نادیار بوو. سەرە مەکیشێە نام قۆڵای گیان تا تازەێ و تەرجکی گیان ئایمەل بڕشنێە نام بەڵگەل ڤەرزنامە. چریکە، دەنگ دڵەل بێ تەوارێکە ک دەسکەت بێ تەواریان کووا مەکێ تا ڤە گەرد نەوای گیان هام ئاواز بوون. ڤەرزێ نوو ڤە ژیانێ ٸیمڕوو. دەنگ پا چریکە ڤەرە ڤەرە پڕ هێزا ماو. بێ شک هەڤەجە ڤە هامڕێیی و هامدەنگی هۆنەرمەندەل و نووسەرەل دێرێ تا تریسکە ئی ٸاسارە، ئاسمان هۆنەر زاگرۆس ڕەنگینترا بکەێ.
سخن سردبیر
زاده شدن در جمع خانواده ی ادبیات، فرهنگ و هنر، شکوه عظمت ذات و گوهر هنر است که آرام نخواهد ماند.
هر گاه سخن از زایش و نو شدن و تولید دست کار آدمیست چراغ رابطه ها روشن میشود. سخن از دوبار گفتن و ما شدن و حذف فاصله هاست.
در این روزگار که باد شوم بیماری کرونا وزیدن گرفته و گاه و بی گاه خبرهای هولناکی به گوش میرسد. انجمن ها، نشست های ادبی و هنری تعطیل شده اند، کمتر کسی به دیدار دوست می رود، تنها هنر و دست کار هنرمند آینه گردیده که بیشتر از طریق پلهای ارتباطی مجازی میسور است.
با زیبایی می بینیم که پرندهٔ خیال آدمی چون مرغ اندیشه در حال پرواز است. برای هنرمند این دو بال پرواز است که در جمع و در دل اجتماع و حرکات اجتماعی در دل طوفانها و کورانها ورزیده و آبدیده میگردد. گاهی حس جمعی و تأثیرپذیری هنرمند از تحولات و چالش ها و بحران ها بیشتر از تأثیر گذاری اوست.
هنر فی نفسه عامل جنبش های بزرگ است، او رخنه در تارتار جان مخاطب و عاشق می کند و از درون انقلابات بزرگی را رقم می زند.
شور را بر شعور می افزاید، شعور را دل پذیرا و شکل بومی نگاه زبان را جهانی میکند. هنرمند به مفاهیم و مضامین مشترک آدمی می پردازد، چون حق، حقیقت، عدل و عدالت و آزادی بال گشودن روح و روان را نخست در خود احساس می کند، چرا که قدری در پیش ایستاده چون رزمنده ای در پیش گروه راه را به هم رزمان خود نشان میدهد. ذات هنر پویایی ست یعنی شکستن هنجارهای معهود.
اکنون که در مقام همکار فصل نامه "چریکه" ، لب به سخن گشوده و زنگ گوشی دوستان را به صدا درآورده و در آینده نیز اگر میسر شود همدم یاران خواهیم شد، بانگ حرکتی نو و دوباره را به صدا خواهیم آورد.
"چریکه" زبان نویسندگان، شاعران و هنرمندان است و از دوستان مدد خواهد.
سید قاسم ارژنگ